Griekenland - Ionische eilanden en Pelopennesos

 
 

 home boot bemanning reizen links contact

   

Griekenland is met een oppervlakte van circa 132 duizend vierkante kilometer ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Maar met slechts 11 miljoen inwoners is het een stuk minder dicht bevolkt dan ons land. Ook zijn er hele grote delen natuur, waaronder de vele bergen. Onze reis gaat van noordwest richting zuidoost, onderstaand de eilanden en delen van het vasteland die we tot nu toe bezocht hebben: Ionische eilanden, Pelopennesos en onze trip naar Athene.

IONISCHE EILANDEN (VAN NOORD NAAR ZUID)

Inmiddels vertoeven we al weer een paar maanden in Griekenland en dat bevalt heel erg goed. Hoewel we totnutoe alleen de Ionische eilanden en een klein stukje van Peloppenesos hebben gezien. Wat ons het meest opviel is de vriendelijkheid, gastvrijheid en behulpzaamheid van de Grieken die we ontmoet hebben. Daarnaast is het heel prettig om niet overal je spullen op slot te hoeven zetten, met name op de kleinere eilanden is het gebruikelijk om geen eigendommen van anderen ongevraagd mee te nemen. Daarnaast zijn de eilanden opvallend groen en buiten de toeristische oorden heerlijk rustig en leeg. Kortom genieten als een god in Griekenland!

Op slechts een dag varen van de hak van de laars van Italië en je bent op het meest noordelijke eilandje van de Ionische eilanden. Othoni is, buiten een aantal zeilbootjes, niet echt toeristisch, maar er zijn gelukkig wel een paar taverna's waar je een (heerlijk) hapje kunt eten.
Corfu is het eerste grote eiland wat we tegen komen. Het is er (eind mei) heel erg groen en er zijn schitterende blauwe baaien om te ankeren. Het is een mooi eiland, ook al is het op sommige plekken wel aardig toeristisch.
Paxoi ligt, tezamen met Antipaxoi, halverwege Corfu en Lefkas. Het is beroemd voor de lekkerste olijfolie van Griekenland, maar welk eiland is dat niet... Wel een mooi zicht een eiland dat bijna geheel uit olijfboomgaarden bestaat!
De aankomst op Lefkas met een boot is bijzonder. We komen aan de noordkant aan en kunnen via een drijvende draaibrug het kanaal in dat Lefkas van het vasteland van Griekenland scheidt. Aan weerszijden van het kanaal zijn lagunes en we zien zelfs een paar pelikanen. De rest van het eiland is ruig en groen en indrukwekkend.
 
Kefalonië is heel bergachtig en leeg vergeleken met de andere Ionische eilanden. Er zijn hele mooie kleine bijna verlaten baaitjes en veel schitterende vergezichten.
Zakynthos is met name bijzonder door de grote zeeschildpadden, Caretta caretta, die in de schildpaddenbaai te zien zijn. De rest van het eiland is prachtig groen, met een ruige bergketen aan de zuidzijde.
Een dag varen ten zuiden van Zakynthos liggen nog twee piepkleine eilandjes, de Strofades. Een oud klooster herinnert aan andere tijden...  

PELOPPENESOS

Dit grote schiereiland behoort tot het vasteland van Griekenland. We kwamen aan op het zuidelijke puntje, in de baai van Pylos. Dit is een hel beschutte baai, met mooie stranden, ruige bergen, duinen, lagunes, leuke stadjes enz. In de volgende grote baai ligt Kalamata, de eennagrootste stad van Pelopennesos. Van hieruit hebben we het binnenland verkend en enkele Griekse en Romeinse oudheden bezocht.

De lagune, uitzicht op zee en op de cove vanaf de kasteelruïne in de baai van Pylos, bij het plaatse Gialova. En het kerkje van Pylos bij nacht.
Oud Griekse vindplaatsen bij Messini. Een heel groot terrein met allerlei verschillende archeologische vondsten, erg leuk om doorheen te lopen.
De bergen rond Kalamata zijn hoog en leeg. Echt indrukwekkend om doorheen te rijden of een stukje in te wandelen.
De oude kloosters van Mystras liggen verspreid over een grote berg. Je moet flink kluiteren om ze allemaal te bekijken, maar ze zijn erg de moeite waard. Er wonen zelfs nog echte monniken.
In oktober hebben we een beetje rondgetoerd langs de zuidkust van Peloponnesos. De havenstadjes Koroni, Finikounda, Methoni en Karavostasi zijn allemaal de moeite van een bezoek waard. Je kunt er prachtig wandelen, maar de baaien op zich zijn ook al mooi om te zien. Heel bijzonder was het bezoek aan het onbewoonde eiland Sapientza. Nauwelijks 1x5 km groot, maar grotendeels onbegaanbaar voor mensen. Voor de wilde schapen (moeflons) en wilde geiten (kri kri) is het een paradijs. Ze duiken op uit de dichte struiken en kijken je verbaasd aan. Op de pagina wildlife zijn de foto's van deze bijzondere dieren te zien. Ook bijzonder was een bezoek aan de vuurtoren. Deze is onbemand en wordt draaiend gehouden door een tiental grote zonnepanelen die een moderne LED lamp van stroom voorzien.
Pelopennesos is een schiereiland, het zit ter plaatse van Korinthië vast aan het vasteland met een strook van ruim 6 km breed. Bijna een eeuw geleden is er een kanaal gegraven van oost naar west voor een kortere verbinding naar Athene. Het Korinthiëkanaal gaat dwars door een berg en is erg indrukwekkend om te zien. Aan het begin en eind van het kanaal zijn zinkbare bruggen gebouwd, die onder water zakken om de schepen naar binnen of naar buiten te laten.
De resten van de oude Grieken en Romeinen zijn overal in het land terug te vinden. Soms heb je bij de bult oude stenen veel fantasie nodig om de oorspronkelijke tempel, arena of badhuis te kunnen zien, maar soms zijn er grote delen van een gebouw bewaard gebleven of hersteld. Op Pelopennesos zijn veel bekende plaatsen, zoals Olympia, waar de Olymische spelen vandaan komen. Het stadium zelf is niet veel meer dan een atletiekbaan en ook van de beroemde tempels van Hera en Zeus is niet veel meer over dan een stapel pilaren, maar in de musea zijn de beelden en overige archeologische vondsten uit de omgeving te zien en die zijn wel erg indrukwekkend.

ATHENE

Hier vast de foto's, de beschrijving volgt nog!